Het Dolfijnenhuis is een zorgaanbieder met een groot en gevarieerd aanbod aan zorg voor mensen met een zorghulpvraag.

De zorginstelling is in 2012 opgericht en toentertijd gestart met een snoepwinkel aan de Graafschap in Kampen. Een betekenisvolle invulling van het dagelijks leven vinden we van groot belang. Met de snoepwinkel ontstond dan ook onze eerste dagbesteding locatie. Op deze locatie konden onze (zorg)deelnemers dagelijkse werkzaamheden verrichten. Inmiddels hebben wij ons ontwikkeld tot een zorginstelling met meerdere woon- en dagbesteding locaties in Kampen.

Wij bieden een fijne en vertrouwde omgeving, dagelijkse zorg, zinvolle dagbesteding met arbeid op maat en een ‘’onvoorwaardelijke’’ ondersteuningsrelatie. Wij besteden veel aandacht aan de wensen en behoeften van onze deelnemers, want dat is wat telt.

Bij het Dolfijnenhuis beschrijven we onze visie als: ‘we zijn een plek waar mensen ertoe doen en waar ze hun eigen talenten kunnen ontwikkelen. Wij streven naar persoonlijke groei en werken aan ontwikkeling volgens de methodiek “Op Eigen Benen.’’ We gaan ervoor dat de mensen in hun eigen kracht komen te staan. Wij denken in mogelijkheden en kansen en daarbij wordt rekening gehouden met wat iemand wil en aankan. Bij ons staat de deelnemer centraal en leveren we zorg op maat.

Locaties

Meer informatie over de locaties van Dolfijnenhuis op een rij:

Dolfijnenhuis

Graafschap 28, 8261LC Kampen

Villa Poortenaar

Buitensingel 1, 8261DA Kampen

Venoos Genot

Kerkplein 3, 8325 BN Vollenhove

MoRiaan

Boven Nieuwstraat 113, 8261HC Kampen

Kamper Thuis

Oudestraat 80, 8261CT Kampen

Kamper Genot

Oudestraat 72, 8261CT Kampen

Kamper Crea

Vloeddijk 3, 8261GA Kampen

“Eigen keuzes maken, betekent ook fouten mogen maken.”

Onze begeleiders luisteren naar en kennen de behoeften, wensen en voorkeuren van de deelnemers. Door de deelnemers structureel en met regelmaat te zien en in gesprek te zijn, kunnen we hen zo goed mogelijk helpen met het verbeteren van de kwaliteit van leven. Hierbij zorgen we er voor dat we tegemoet komen aan de drie psychologische basisbehoeften (relatie, autonomie, competentie) om zo de intrinsieke motivatie te prikkelen. Dit komt het leef- leer- en werkklimaat ten goede.

L

We stimuleren het gevoel van relatie en verbondenheid. We hebben verschillende locaties waar zij altijd bij ons terecht kunnen, elkaar kunnen ontmoeten en diverse activiteiten kunnen ondernemen. Doordat we deelnemers elke dag de mogelijkheid geven om samen te eten, ervaren zij een hechte gemeenschap (relatie) waarin zij van betekenis zijn. Respect voor de autonomie is belangrijk omdat wij vinden dat onze deelnemers zonder dwang zelf beslissingen mogen nemen. Eigen keuzes maken, betekent ook fouten mogen maken.

Dagbesteding

Onze locaties en activiteiten

We vinden het belangrijk dat onze deelnemers zich thuis voelen, het gezellig hebben met elkaar, zich verbinden, actief zijn, meedoen en de rust kunnen opzoeken wanneer die behoefte er is. Dit alles maken wij mogelijk bij onze diverse locaties in Kampen.

Elke dagbesteding locatie heeft een eigen identiteit, functie en prettige ambiance. Onze deelnemers kunnen op deze locaties onder begeleiding deelnemen aan gerichte dagelijkse werkzaamheden.

Zo vind je in de winkelstraat het Kamper Genot. Dit is ons koffiehuis met snoepwinkel. Bij het Kamper Genot bestaan de werkzaamheden van onze deelnemers o.a. uit koffie zetten, thee schenken, bedienen, schoonmaakwerkzaamheden, snoeppotten bijvullen, traktaties maken, snoep bestellen en de locatie inrichten op thema’s. Daarnaast vind je in het centrum een eetgelegenheid, een ontspanning- en creatieve ruimte.

In de Villa in het Stadspark komen onze deelnemers tot rust in de sfeervolle huiskamer, gezellige keuken en ruime tuin. Ze kunnen trainen in de sportruimte en in privacy gesprekken voeren in een van de spreekkamers. Deelnemers kunnen hier terecht voor begeleiding op individueel niveau en in groepsverband.

In de Villa in het Stadspark komen onze deelnemers tot rust in de sfeervolle huiskamer, gezellige keuken en ruime tuin. Ze kunnen trainen in de sportruimte en in privacy gesprekken voeren in een van de spreekkamers. Deelnemers kunnen hier terecht voor begeleiding op individueel niveau en in groepsverband.

Aan de de Burgwalstraat 9 kunnen onze deelnemers terecht voor therapie behandeling.

Aan de Handelstraat kunnen onze deelnemers sleutelen aan fietsen en auto’s en is er ruimte om te schilderen.

Bij de Hofstraat kunnen onze deelnemers schoonmaak werkzaamheden verrichten, gezellig een praatje maken aan de bar kwartier voor het hele uur en verschillende leuke spelletjes doen.

Aan de Hofstraat hebben wij onze werkplaats waar deelnemers kunnen helpen met papier klein maken en in kliko’s doen. Daarnaast kunnen ze verschillende op maat activiteiten verrichten.

Aan de Oudestraat hebben wij onze dagbestedingslocatie waar deelnemers voor verschillende activiteiten terecht kunnen. We hebben hier de crea, bakken, poolen, darten, persoonlijke verzoring haren en de bingo (1e woensdag van de maand).

Zo vind je in de winkelstraat het Kamper Genot. Dit is ons koffiehuis met snoepwinkel. Bij het Kamper Genot bestaan de werkzaamheden van onze deelnemers o.a. uit koffie zetten, thee schenken, bedienen, schoonmaakwerkzaamheden, snoeppotten bijvullen, traktaties maken, snoep bestellen en de locatie inrichten op thema’s.

 

Aan de Oudestraat op de 1e verdieping kunnen deelnemers ademhalingsoefeningen doen en krijgen ze voedingsadviezen en persoonlijke verzorging voor het gezicht.

Bij de Moriaan Bovenieuwstraat kunnen deelnemers koken en eten.

Ook bieden wij de mogelijkheid aan deelnemers om aan yoga te doen, te zwemmen en te sporten in de sportschool. Hiervoor maken wij gebruik van locaties van derden.

Op locatie worden deelnemers ondersteund bij het schoonmaken en boodschappen doen.

Geschiedenis Dolfijnenhuis

Het huis met de Dolfijnen - 1663

Het Huis met de Dolfijnen (1663) heeft natuurstenen sierdelen
in de vorm van dolfijnen op de gevel. In dat huis aan de
Graafschap 28 in Kampen is de zorg in 2012 gestart. Daar
komt de naam Dolfijnenhuis vandaan.

Op de zijgevel is een muurreclame van Kanis & Gunnink (KG) aangebracht. Toen het koffiehuis
aan de Oudestraat 72 in Kampen open ging, kreeg dat de naam Kamper Genot (KG).

1663

Het Huis met de Dolfijnen is gebouwd in 1663 door architect Philips Vingboons, het is gelegen aan de Graafschap 28 in Kampen. Op de gevel zitten natuurstenen sierdelen in de vorm van dolfijnen.

1880

Hendrik Kanis begon een winkel aan de Oudestraat in Kampen. Samen met Frans Gunnink richtte hij de koffiebranderij Kanis & Gunnink op, de bekende KG koffie uit Kampen. In 1920 maakt KG naast koffie ook thee.

2012

De zorginstelling Dolfijnenhuis is gestart als ouderinitiatief om dochter een passende daginvulling te geven. We woonde In het Huis met de Dolfijnen “Dolfijnenhuis” en zijn daar gestart met een Oud Hollandse snoepwinkel.

De visie ontstond om mensen met een speciale behoefte het “gewone leven” te laten ervaren. Daarbij houden we rekening met wat iemand kan, wil en wat iemand aankan. Samen werken we aan persoonlijke doelen, zowel voor ARBEID (daginvulling) als ook voor het WONEN.

2013

Bij de start was het idee om met een Koffiehuis te starten ipv een snoepwinkel. Dat kon niet in het Huis met de Dolfijnen. Het koffiehuis Koffie Genot is geopend aan de Oudestraat 3. We wilde iets doen met de naam KG, als verwijzing naar de muurreclame Kanis & Gunnink die geschilderd is op de zijwand van het Dolfijnenhuis.

2014

Zowel de snoepwinkel in het Huis met de Dolfijnen als ook het Koffiehuis Koffie Genot had te weinig ruimte waar de deelnemers zich konden terug trekken. Beide locaties zijn samengevoegd in het grote pand aan de Oudestraat 72 en dat pand werd Kamper Genot gedoopt. De lange winkel die tot aan de Hofstraat loopt, bestaat uit twee delen, voorin is de snoepwinkel De Zoetpot en achterin is koffiehuis Koffie Genot (KG). Op de bovenverdieping zijn kantoren.

2019

Voor een aantal zorgvragers, bleek dat het nodig was dat begeleiding 24 uur per dag op de woonlocatie aanwezig is. De locatie Kamper Thuis aan de Oudestraat 80 was daar passend voor. Hier is het groepswonen gestart.

2021

Het aantal deelnemers nam toe, de keuken bij Kamper Thuis was te klein. De in en uitloop tijdens de eetmomenten gaf samenscholing. De oplossing kwam in de samenwerking met De MoRiaan. Door de week is keuken van de MoRiaan een dagbestedingsplek waar gekookt wordt. De deelnemers kunnen hier terecht voor de lunch en het avondeten. De avonden en in het weekend is het een dart en dans gelegenheid.

2022

Kamper Genot en Kamper Thuis zijn gevestigd in de binnenstad van Kampen. In 2022 werd Villa Poortenaar in gebruik genomen. Dit is een locatie in het stadspark van Kampen “Villa Poortenaar”. Het is fijne plek met veel groen en een grote tuin, een rustgevende plek.
Het is een veilige plek voor onze kwetsbare doelgroep.

2023

Een aantal deelnemers die bij Kamper Genot hun daginvulling hadden, wilde graag een nieuwe uitdaging in de horeca. Ze gaven aan dat ze buiten de stad wilde werken, dan wel met vertrouwde begeleiders. Op ons pad kwam het Oude Raadhuis van Vollenhove, restaurant Seidel was hier gevestigd tot 2022. De locatie heeft de naam Venoos Genot (VG) gekregen. Een knipoog naar de locatie Kamper Genot. In dit koffiehuis kan men terecht voor een lekkere kop koffie, een heerlijke lunch, een high tea of een gezonde smoothies. Het terras kijkt uit op de Haven. De raadszaal is te huur voor feestjes of vergaderingen.

2024

De wens van deelnemers naar meer variatie in activiteiten stond al langer op het lijstje, deze uitbreiding kon in vervulling gaan toen de benedenverdieping van de Vloeddijk 3 vrijkwam. Kamper Crea is een activiteitencentrum met meerdere ruimtes waar allerlei activiteiten te doen zijn.

Mensen hebben elkaar nodig en kunnen elkaar ontmoeten op onze locaties.

In de driehoek dienen we tegelijkertijd alle drie de belangen:

  • Deelnemers
  • Begeleiders
  • Organisatie

TEER

  • Thuisgevoel
  • Evenwaardigheid
  • Eigenheid
  • Respect

Visie

Bij het Dolfijnenhuis beschrijven we onze visie als: ‘we zijn een plek waar mensen ertoe doen en waar ze hun eigen talenten kunnen ontwikkelen. Wij streven naar persoonlijke groei en werken aan ontwikkeling volgens de methodiek “Op Eigen Benen.’’ We gaan ervoor dat de mensen in hun eigen kracht komen te staan. Wij denken in mogelijkheden en kansen en daarbij wordt rekening gehouden met wat iemand wil en aankan. Bij ons staat de deelnemer centraal en leveren we zorg op maat.

Wil je meer weten over onze organisatie?

Wil je meer weten over onze organisatie?